Alles over Overkappingen en Veranda’s –
Wat je moet weten als je je oriënteert
Alles over Overkappingen en Veranda’s – wat je moet weten als je je oriënteert
Oriënteer je je op het kopen van een overkapping of veranda? Met deze handleiding maak je de juiste keuzes. Ontdek de bijna eindeloze mogelijkheden van heerlijk buitenleven en laat je inspireren. We vertellen je waarom een overkapping of veranda jouw tuinplezier kan vergroten en waar je op moet letten bij het kopen. Je leest bijvoorbeeld welke houtsoort, dakconstructie en dakbedekking je kunt kiezen, maar ook over regelgeving en de ideale maatvoering van jouw tuingebouw.
Wil je vrijblijvend een goed advies ontvangen voor een overkapping of veranda in jouw tuin? Neem dan contact met ons op.
Wat is het verschil tussen een overkapping en een veranda?
Simpel gezegd is een overkapping een ruimte (vaak in de tuin) die overdekt is met een kap. De voorzijde is open, zodat je kunt genieten van je tuin. Voor de andere zijden kun je kiezen voor wanden, maar het hoeft niet. Een overkapping kan dan ook een simpel dak op palen zijn. De termen ‘overkapping’ en ‘veranda’ worden vaak door elkaar gebruikt. Naar ons idee is een veranda een overkapping met een (verhoogde) houten vlonder en een typerend houten hekwerk tussen de staanders. Je kunt er uiteraard je eigen draai aan geven.
Waarom zou je voor een overkapping of veranda kiezen?
Een overkapping of veranda draagt bij aan het ultieme gevoel van buitenleven. Een perfect verlengstuk van je woonkamer of keuken, waar je in direct contact staat met je tuin. Een tuinkamer zou je het ook wel kunnen noemen. Wil je je overkapping of veranda vooral gebruiken om te ontspannen? Dan geniet je van de volgende voordelen:
Je verlengt het buitenseizoen, omdat je vaker buiten kunt zitten
Je kunt tot later in de avond buiten zitten, omdat warmte onder de kap blijft hangen
Je voegt een schaduwrijke verblijfsruimte toe aan je tuin
Je kunt zo’n tuingebouw echter ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals:
Je auto, fiets, camper of caravan droog parkeren
Haardhout droog opslaan of spullen droog stallen
Je hottub of jacuzzi overdekken

Een overkapping met tuinhuis

Een traditionele veranda met houten vlonder

Een overkapping als carport

Een overkapping om je camper onder te stallen
Waar kan je een overkapping of veranda het beste in de tuin plaatsen?
Door je overkapping of veranda aan huis te plaatsen, ben je tijdens het eten of loungen altijd dicht bij je woonkamer en keuken. Handig, want zo heb je alles uit huis direct bij de hand. Als een grotere loopafstand je niet belemmert, kun je ook kiezen voor een vrijstaande overkapping of veranda. Die kun je dan precies zo positioneren dat je er de ideale zon en/of schaduw hebt op tijdstippen dat je het tuingebouw vaak gebruikt.
Wat is belangrijk als je je overkapping of veranda aan huis wilt plaatsen?
De afweging tussen een overkapping of veranda en een aanbouw
Een aanbouw of uitbouw is een uitbereiding van je woning, waar je voor kiest als je binnen meer leefruimte wilt creëren. Is het je meer te doen om het beleven van je tuin? Dan ligt een overkapping voor de hand. Zo kun je heerlijk buitenleven en van je tuin genieten.
Zo beperk je lichtverlies
Door voor een lichtkoepel, lichtstraat of een dak van glas of polycarbonaat te kiezen, verlies je in huis zo min mogelijk daglicht. Ook kun je wanden voorzien van ramen, geheel uitvoeren in glas of simpelweg weglaten.

Een vrijstaande overkapping

Een overkapping aan huis
Wat is de ideale maatvoering?
De ideale breedte en diepte, afhankelijk van je tuinmeubilair
De ruimte die nodig is om comfortabel rond een eettafel te zitten, wordt vaak onderschat. Het zal je verbazen hoeveel plek je nodig hebt om je stoel af te schuiven en achter anderen langs te lopen. Maak die ruimte niet te krap. Als je er een loungeset onder wilt zetten, is het handig om de maatvoering zo te kiezen, dat je geen last hebt van regeninslag op de kussens.
Ruimte voor openslaande tuindeuren
Wil je een overkapping aan huis plaatsen en heb je openslaande tuindeuren? Houd er dan rekening mee dat je de ruimte die nodig is om de deuren te openen niet te gebruiken is voor het plaatsen van je meubels.
De standaardhoogte
Meestal houden we bij een plat dak 2,4 m voor de onderkant van het dak en 2,6 m voor de bovenkant aan.
Wat zijn de wettelijke regels?
Vergunningsvrije hoogte
Een overkapping of veranda aan huis is vaak dieper dan de zogenaamde ‘2,5 meter zone’ vanaf de achtergevel. Daardoor mag je zonder vergunning niet hoger bouwen dan 3,0 m. Tuingebouwen zijn vaak lager, dus over het algemeen mag je vergunningsvrij bouwen. Echter, de landelijke regels zijn uitgebreider dan deze stelregel en jouw gemeente mag ook nog eens afwijken van deze wetgeving. Bereid je goed voor, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Wat is de toegestane grootte van een overkapping?
Veel gemeentes hanteren een maximum bebouwing in de achtertuin van 30 m² of 50% van het oppervlak. Het oppervlak van bestaande aanbouwen of tuingebouwen telt daarin mee. Komt jouw overkapping dichtbij of op de erfgrens te staan? Dan mag je binnen 1,0 meter van de erfgrens maximaal 10 m² bijbouwen.
Hoe ver moet je van de erfgrens blijven?
Je mag een overkapping, bijvoorbeeld de achterkant of zijkant, in principe op de erfgrens zetten. Daarbij geldt wel dat je zonder vergunning gebonden bent aan een maximale hoogte van 2,0 meter. De doorloophoogte is daar dan erg laag, dus de vraag is of het wenselijk is. Je kunt er daarom beter voor kiezen om op je eigen erf te blijven. Je hoeft dan niet te overleggen met je buren.

Een overkapping als achtererfgrens, de poort komt uit op de brandgang
Welke houtsoort kun je het beste kiezen voor je overkapping of veranda?
De trend van 2020: douglashout
Douglashout heeft veel positieve eigenschappen, zoals de sterkte, duurzaamheid en de veelzijdige toepassingsmogelijkheden in de tuin. Het hout heeft een typisch vlammend patroon in het rood, oranje, bruin en geel. Het oogt chique en robuust tegelijk.
Geïmpregneerd vuren
Onbehandeld vurenhout is niet geschikt voor buitengebruik, het zal binnen enkele jaren gaan rotten. Echter, vuren wordt vaak ‘geïmpregneerd’: Daardoor heeft het ongeveer dezelfde levensduur als onbehandeld douglashout. Dit hout heeft een meer gladde en effen uitstraling.
Eiken
Eiken is een prachtige houtsoort die we vooral gebruiken in exclusievere houten tuingebouwen. De prijs ligt zo’n 2 tot 2,5 keer hoger dan van Douglashout en geïmpregneerd vuren. Eiken geeft een oer-Hollandse en chique uitstraling, je ervaart echt de charme van hout.
Hardhout
Er zal tal van hardhoutsoorten op de markt, vaak uit tropische gebieden. De uitstraling daarvan is dan ook vaak exotisch met donkere bruin- en roodtinten.
Welke vloer kies je?
Tegels
Buitentegels, vooral in de grotere formaten, winnen al jaren aan populariteit. Je kunt met tegels in je overkapping of veranda veel kanten op. Zo kun je kiezen voor:
Tegels met een effen of vlammend patroon, mozaïekpatroon of met een houtlook
Tegels leggen in een tapijtpatroon
Dezelfde tegels als elders in de tuin of juist andere
Verschillende tegelmaten en legpatronen
Steentjes
Wil je wat anders dan standaard? Dan zou je voor steentjes kunnen kiezen. Bijvoorbeeld een betonsteentje of een hardgebakken kleiklinker. Zo’n klinker kun je kiezen in een strak uiterlijk of juist een oud-Hollandse look.
Een vlonder
Wil je je vloer luxer uitvoeren en voor een exclusieve lounge-uitstraling gaan? Overweeg dan eens een vlonder van bijvoorbeeld composiet, hardhout of eiken.

Een veranda van douglashout

Een eiken poolhouse met eiken schuur
Uit welke dakconstructies en dakbedekkingen kun je kiezen?
Plat dak, lessenaarsdak of zadeldak
Een plat dak oogt strak en modern en je verliest daarmee geen kostbare hoogte als je vergunningsvrij wilt bouwen. Bovendien vestig je met een plat dak de aandacht op de rest van het tuingebouw. Of je dat wil of juist niet, is vooral een kwestie van smaak. Een plat dak is in ieder geval de goedkoopste optie. Een lessenaarsdak loopt schuin af naar één kant. Dat is een goede optie als je het dak juist onderdeel wilt laten zijn van de uitstraling van je overkapping of veranda. Een zadeldak heeft twee overliggende schuine zijdes met in het midden een nok. Het heeft een luxere uitstraling dan een plat dak en lessenaarsdak.
EPDM-rubberfolie bij plat dak
Deze dakbedekking voor platte daken is eigenlijk de opvolger van dakleer. EPDM is een dikke rubberfolie met 25 jaar garantie die uit één stuk wordt gesneden.
Dakpannen, dakpanplaten en andere dakplaten bij een schuin dak
Er zijn legio keuzes in dakpannen: verschillende kleuren, vormen en stijlen. Dakpanplaten zijn aluminium platen die met een stans in een mal met dakpanpatroon worden gedrukt. Ze benaderen de look en feel van dakpannen en zijn goedkoper. Je kunt ook kiezen voor platen die in een ander patroon dan een dakpan zijn gestanst.
Riet bij een schuin dak
Een rieten kap geeft je tuingebouw een exclusieve, klassieke en puur Hollandse uitstraling. Je dak bedekken met riet is wel verreweg de duurste optie. Niet alleen het laten plaatsen, maar ook in het onderhoud.
En hoe zit het met isoleren, verwarmen, koel houden en ventileren?
Daken, vloeren en wanden isoleren
Het isoleren van het dak is een goede manier om condensvorming tegen de onderkant van het dak te voorkomen en zo schimmels te weren. Vaak wordt dat gedaan in een afgesloten ruimte, zoals een tuinschuur. Vloerisolatie is aangenaam als het een verblijfsruimte betreft. Het is een stuk behagelijker als er geen kou vanaf de vloer optrekt. Het isoleren van wanden kan je tuingebouw ook droger en warmer houden, wat voordelig kan zijn voor de spullen die je erin wilt opbergen. In de zomermaanden werkt isolatie andersom: het zorgt ervoor dat het lekker koel blijft.
Verwarmen, koel houden en ventileren
Het verwarmen van je tuingebouw kun je bijvoorbeeld doen met een heater op gas of elektriciteit. Je kunt ook een radiator ophangen of werken met vloerverwarming. Ventileren is eigenlijk alleen nodig in afgesloten ruimtes, zoals in een tuinschuur. Daar staat geen trek en kan dus condens vormen, waardoor schimmel ontstaat. Door de ruimte te laten luchten, trekt het vocht weg.

Een overkapping met een plat ‘zwevend’ dak

Een carport met een zadeldak met dakpannen
Al eens gedacht aan een buitenkeuken in je overkapping of veranda?
Waarom een buitenkeuken?
Wil je hele maaltijden in je tuin kunnen bereiden of voor het barbecueën direct alles bij de hand willen hebben? Dan is een buitenkeuken ideaal. Je kunt die zo compleet maken als je zelf wilt en van alle gemakken voorzien. Vaak bestaat een buitenkeuken uit een werkblad op aanrechthoogte waar een barbecue in is geïntegreerd, maar een bakplaat of pizzaoven kan ook. Je kunt de buitenkeuken uitbreiden met een spoelbak, kastjes en wandplanken. En wat dacht je van een bar of open haard voor extra gezelligheid?
Wat kost een buitenkeuken?
Je kunt voor weinig geld een buitenkeuken doe-het-zelven. Met oude tegels en een simpel werkblad heb je al een basis. Wil je dat jouw buitenkeuken echt fantastisch wordt in kwaliteit en uitstraling? Dan is het advies om ‘m professioneel te laten maken. Los van de apparatuur kun je een ombouw met werkblad, kastjes en wandplanken laten maken vanaf ongeveer €1.650,-. Het ligt er natuurlijk maar net aan hoe groot jouw buitenkeuken moet worden en hoe luxe je deze wilt uitvoeren.
Bouwpakket of standaardmodel
Vaak krijg je een bouwpakket dat je zelf in elkaar moet zetten. Soms is dat zelfs gewoon een pallet met planken waar je, als je technisch bent en de instructies volgt, een tuingebouw van zou kunnen maken. De planken moet je dan zelf op maat zagen. Soms kun je bij aanbieders van bouwpakketten een montageservice afnemen, maar wat je koopt blijft bouwpakket-kwaliteit. Als je een overkapping, veranda, tuinhuis of pergola op maat koopt, wordt die ter plekke op locatie ambachtelijk voor je vervaardigd door professionals. En dat zie je terug in het afwerkingsniveau. Dat hoeft niet eens duurder te zijn dan een bouwpakket met montageservice. Voor bouwpakketten betaal je namelijk relatief veel geld. Nog een voordeel van een overkapping of veranda op maat: die wordt precies zoals jij het wilt! Je hoeft dus niet te kiezen uit een reeks standaardmodellen uit massaproductie, waarop je nauwelijks wijzigingen kunt doorvoeren.
Goede service en garantie
Wat je eigenlijk wilt, is dat de leverancier een probleem hoe dan ook voor je oplost. Lees daarom reviews van andere klanten om hun ervaringen met een aanbieder op de lange termijn mee te kunnen nemen in jouw keuze.

Een tuinberging met hardhouten lattenbetimmering

Een tuinberging met hardhouten lattenbetimmering
Waar op letten als je een overkapping of veranda gaat kopen?
Stapelhout of houten frame als binnenwerk?
Bij veel aanbieder wordt gewerkt met stapelhout, wandplanken die zonder binnenframe in elkaar gestapeld zijn. Dat is een matige methode met een relatief korte levensduur. Als je wilt gaan voor goede kwaliteit en een lange levensduur, kies dan voor een tuingebouw met een houten frame waar de wanden en het dak op zijn bevestigd.
Vele aanbieders en verschillen in kwaliteit en uitstraling
Het aantal plekken waar je een tuingebouw kunt kopen is enorm. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij webshops, bouwmarkten, houthandels, timmerbedrijven en de betere tuinspecialist, zoals wij. Waar je het beste kunt kopen, hangt af van je verwachtingen en budget. Wil je gaan voor échte kwaliteit? Kies dan een partner die maatwerk levert.
Wat zijn de kosten van een overkapping of veranda?
Het aantal aanbieders van tuingebouwen is enorm. Daarmee is er ook een groot verschil in kwaliteit, levensduur en uitstraling van de producten en het serviceniveau van de aanbieders. Dat leidt uiteraard tot prijsverschillen.
Waar is de prijs van afhankelijk?
Zelf bouwen of uitbesteden aan een professional
Standaard uit massaproductie of ambachtelijk maatwerk
De afmeting en de bouwkundige moeilijkheidsgraad
Afwerkingsniveau, materiaalkeuze en luxe opties
Bereikbaarheid van het perceel voor machines
Eventueel sloopwerk en de mate waarin de ondergrond moet worden aangepast
Hoe duur zijn andere klanten bij ons uit?
Om je een concreet idee te geven van de kosten, hebben we voor je op een rijtje gezet wat anderen gemiddeld bij ons besteden aan een overkapping of veranda. We hebben de uitgaven voor je opgesplitst in 3 gradaties van luxe.
Fraai: €4.500,- tot €8.500,-
Luxe: €8.500,- tot €18.500,-
Exclusief: meer dan €18.500,- (kan oplopen tot boven een ton)

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.
Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.
Plan nu jouw Tuin Quickscan!


“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”
Chris van Rijn – Creatief Directeur


Of download onze gratis INSPIRATIEGIDS!

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677
Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten
Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies
Hoe anderen ons beoordelen
“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”
“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”
“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”
“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”
ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021
Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677
Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten
Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies
ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021