Buitentegels: het aanbod, voordelen, nadelen en prijsvergelijk

Buitentegels: het aanbod, voordelen, nadelen en prijsvergelijk

Wilt u meer weten over het assortiment aan buitentegels waar u uit kunt kiezen bij het (laten) aanleggen van bijvoorbeeld een tuinpad, oprit of terras? In deze blog leest u over de voordelen , nadelen, producteigenschappen en de verwerkingsmethode van betontegels en keramische tegels. Ook geven we voor beide soorten een globale prijsindicatie per vierkante meter voor de koop van de tegels en het leggen ervan. Tot slot leest u over de Geoceramica-collectie van het merk MBI, waarin het beste van beton en keramiek is samengevoegd in één type buitentegels. Natuursteen tegels komen in een volgende blog aan bod.

Betontegels

Betontegels zijn al jaren het populairst, omdat deze relatief goedkoop zijn en de verwerkingsmethode simpel is. Deze buitentegels kunnen direct op een uitgevlakte zandbedding worden gelegd en worden geëgaliseerd met een trilplaat.

Het nadeel van een betontegel is dat deze vaak bij het leggen al een minder luxe uitstraling heeft dan een tegel van keramiek en na verloop van tijd ook kleur verliest. Beton is poreus, met groene aanslag en vuil op de tegel tot gevolg. Reinigen kan eigenlijk alleen met chemische middelen. Met de hogedrukspuit maakt u de tegel namelijk nog poreuzer, met sneller terugkerende groene aanslag tot gevolg. Door het ruwe oppervlak van een betontegel is het vaak ook niet prettig om er met blote voeten over heen te lopen. Betonproducten zijn wel verbeterd de laatste jaren, waardoor de nadelen enigszins zijn beperkt. Een kleurvaste toplaag en een coating zijn nieuwe ontwikkelingen die zorgen voor minder kleurverlies en minder hechting van vuil en groene aanslag. Toch zult u deze nadelen nog altijd in zekere mate ervaren.

Tuinaanleg Oosterhout

De voor- en nadelen nogmaals op een rijtje

Voordelen

 • Relatief goedkoop
 • Verwerkingsmethode simpel en relatief goedkoop

Nadelen

 • Minder luxe uitstraling dan keramiek
 • Kleurverarming
 • Poreusheid zorgt voor aanhechting van vuil en groene aanslag
 • Reinigen met hogedrukspuit niet aan te raden

Keramische tegels

Keramische tegels zijn hard gebakken, hebben een luxe uitstraling en blijven lang mooi. Ze zijn niet poreus en ruw, dus vuil en groene aanslag zullen er minder snel aan hechten en het is prettig om er met blote voeten over heen te lopen. Deze buitentegels hebben een mooie glans en kleur die niet verloren gaan door weersinvloeden.

Het nadeel van keramiek is dat de verwerkingsmethode erg arbeidsintensief en daarom duur is. Een keramische tegel moet handmatig in een cementlaag van ongeveer 10 cm worden gelegd. Deze cementlaag moet op een laag gebroken puin van ongeveer 20 cm worden aangebracht. Het kan dus voorkomen dat de oppervlakte van het terras eerst tot een diepte van 30 cm moet worden afgegraven. Deze methode is nodig om de dunne keramische tegel genoeg stabiliteit te geven en scheuren door opvriezen van water te voorkomen. Het bestrate oppervlak mag niet worden geëgaliseerd met een trilplaat, dus elke tegel moet direct goed worden gelegd. Dat is een nauwkeurig karwei. Tot slot is keramiek niet geschikt voor iedere ondergrond. Als u in een gebied woont waar de ondergrond veel zakt, zoals op veengrond, dan is de kans op verzakking van uw straatwerk groot. Uw strakke keramische terras ziet er dan niet meer mooi uit en u kunt dat door de cementondergrond niet makkelijk oplossen.

Kosten tuinaanleg

De voor- en nadelen nogmaals op een rijtje

Voordelen

 • Luxe uitstraling, blijft lang mooi
 • Gegarandeerd kleur- en slijtvast
 • Niet poreus, weinig aanhechting van vuil en groene aanslag

Nadelen

 • Duurder dan beton in aanschaf en verwerking
 • Verwerkingsmethode arbeidsintensief
 • Niet geschikt voor iedere ondergrond

De GeoCeramica collectie van MBI

Tegelleverancier MBI heeft de prachtige esthetiek van keramiek en de degelijke eigenschappen van beton samengebracht in één type buitentegels, de GeoCeramica collectie. De tegels uit deze collectie hebben een keramische toplaag van Italiaanse topkwaliteit die is verlijmd op een waterdoorlatende betontegel. De tegels uit deze collectie kunnen, net als betontegels, direct op een zandbedding worden gelegd zonder kans op kapotvriezen en instabiliteit. De keramische toplaag heeft dezelfde voordelen als een normale keramische tegel en daarbij is de verwerkingsmethode dus simpel en relatief goedkoop. Een nadeel is dat de deze tegels duurder zijn dan normale keramische tegels, maar het prijsverschil wint u ruimschoots terug door de simpelere verwerkingsmethode. Eigenlijk is de prijs dus eerder een voordeel dan een nadeel.

De voor- en nadelen nogmaals op een rijtje

Voordelen

 • Luxe uitstraling, blijft lang mooi
 • Gegarandeerd kleur- en slijtvast
 • Niet poreus, weinig aanhechting van vuil en groene aanslag
 • Makkelijke verwerkingsmethode
 • Combinatieprijs aanschaf en verwerking goedkoper dan keramiek

Nadelen

 • Duurder dan beton in aanschaf
 • Minder stabiel dan keramische tegels met betonondergrond

De kosten

De aanschafprijs van een goede betontegel is ongeveer €20,- tot €35,- per m2. Voor de betere keramische tegel betaalt u €35,- tot €45,- per m2. Voor GeoCeramica tegels ligt de prijs op €50,- tot €65,- per m2. De bijkomende kosten voor het leggen lopen sterk uiteen. Over het algemeen is de combinatie koop en leggen bij betontegels het voordeligst en bij keramische tegels het duurste. De constructie die als ondervloer onder keramische tegels moet worden gemaakt, is doorgaans zo duur dat de totaalprijs ruimschoots boven de koop en het leggen van duurdere GeoCeramica tegels uitkomt. Deze kosten voor het leggen van buitentegels zijn onder andere afhankelijk van:

 • De huidige situatie (renovatie of nieuwbouw, grondsoort, bereikbaarheid van de tuin)
 • Uw wensen met betrekking tot levensduur van uw nieuwe bestrating
 • Afwatering (eventueel het gebruik van draingoten)
 • Opsluiting (het gebruik van banden langs de randen)

Wilt u weten welke buitentegel precies bij u past en aan welke prijs u moet denken voor de aanschaf en het leggen in uw situatie? Wij adviseren u graag. Dat doen we gratis en vrijblijvend. Horen we van u? U kunt ons bereiken op 0031 (0)13 591 54 30 of info@vanrijntuinoplossingen.nl

Gratis digitale brochure aanvragen
U ontvangt de brochure over buitentegels laten leggen en tuinaanleg via e-mail.

Direct contact opnemen

Bellen: 0031 (0)13 591 54 30
Mailen: info@vanrijntuinoplossingen.nl
Deel dit met uw netwerk

2018-01-22T10:24:37+00:00