Het dak van je overkapping, veranda of tuinhuis

Het dak van je overkapping, veranda of tuinhuis

Ben je benieuwd welke dakconstructies en dakbedekking je zoals kunt kiezen voor jouw overkapping, veranda tuinhuis of tuinschuur? Je ontdekt in deze blog verschillende mogelijkheden. Ook lees je welk soort dak(bedekking) het beste bij jouw tuingebouw en wensen past. 

Wil je vrijblijvend een goed advies ontvangen voor een buitenkeuken in jouw tuin? Neem dan contact met ons op.

Een voorbeeld van tuinaanleg door van Rijn tuinoplossingen

Welke dakconstructie kies jij?

Plat dak

Het vaakst gekozen is toch wel het platte dak. Het oogt strak en modern en je verliest daarmee geen hoogte als je vergunningsvrij wil bouwen. Met een schuin dak heb je namelijk ofwel een lage kant ofwel je komt hoger dan wat wat je zonder vergunningsaanvraag mag bouwen. Een plat dak wordt vaak gekozen in achtertuinen waar reeds een aanbouw aan de woning aanwezig is. Zo’n aanbouw heeft doorgaans ook een plat dak en zo oogt het geheel consistent. Bovendien vestig je met een plat dak de aandacht op de rest van het tuingebouw. Of je dat wil of juist niet, is vooral een kwestie van smaak. Een plat dak is ook de goedkoopste optie, omdat het constructief niet zo ingewikkeld is en er minder arbeidsuren mee zijn gemoeid dan met andere dakconstructies. Platte daken worden tegenwoordig vaak met EPDM rubberfolie waterdicht gemaakt, waarover je verderop in deze blog meer leest.

Lessenaarsdak 

Een lessenaarsdak loopt schuin af naar één kant. Bij een overkapping, veranda of tuinhuis aan huis, wordt de hoogste kant altijd tegen de gevel geplaatst. Zo loopt er geen regenwater terug naar de woning. Bij een vrijstaand tuingebouw kun je zelf kiezen naar welke kant je het dak wilt laten aflopen. Doorgaans bevindt de lage kant zich aan de zichtkant / voorkant of aan een zijkant van het tuingebouw. Een lessenaarsdak is een goede optie als je het dak juist onderdeel wilt laten zijn van de uitstraling van je tuingebouw. Door de schuine afloop is het dak namelijk zichtbaar als je naar het tuingebouw kijkt vanuit huis of de tuin. Een lessenaarsdak is goedkoper dan een zadeldak, omdat één schuine kant makkelijker te maken is dan twee.

Zadeldak

Een zadeldak heeft twee overliggende schuine zijdes met in het midden een nok. Het zadeldak vind je ook op veel tussenwoningen, waarbij één zijde van het dak afloopt richting de openbare weg en de andere richting de tuin. Zo’n dakconstructie kun je ook kiezen voor je tuingebouw. Het heeft een luxere uitstraling en is dan ook duurder dan een plat dak en lessenaarsdak.

Douglas overkapping, veranda of tuinhuis met plat dak kiezen veel mensen

Een overkapping met een plat dak

Een overkapping met een lessenaarsdak

Een carport met een zadeldak

EPDM rubberfolie (enkel op platte daken)

Deze dakbedekking voor platte daken is eigenlijk de opvolger van dakleer. Dakleer wordt in banen aangebracht die op elkaar worden gesmolten met een brander. Op de lange termijn kunnen deze stroken losraken en lekkage veroorzaken. EPDM is een dikke rubberfolie met 25 jaar garantie die uit één stuk wordt gesneden. Je krijgt daarmee dus geen naden en kan daardoor dan ook geen lekkage krijgen. Je kunt het folie als je wil, bijvoorbeeld als je er zicht op hebt vanuit je bovenverdieping, nog afwerken met een laag grind.

Dakpannen

Dakpannen kennen we allemaal, die behoeven eigenlijk geen uitleg. Er zijn legio keuzes in dakpannen: verschillende kleuren, vormen en stijlen. Passend bij jouw woning en de look van je overkapping, veranda of tuinhuis.

Dakpanplaten en andere dakplaten

Dakpanplaten zijn aluminium platen die met een stans in een mal met dakpanpatroon worden gedrukt. Zo’n dak is goedkoper dan een pannendak en benadert de look en feel van moderne en strakke dakpannen best aardig. Van dichtbij zul je uiteraard zien dat het om plaatmateriaal gaat. Het nabootsen van een de uitstraling van oud-Hollandse dakpannen zal met deze platen lastig worden. Je kunt ook kiezen voor platen die in een ander patroon zijn gestanst.

Riet

Een rieten kap geeft je tuingebouw een exclusieve, klassieke en puur Hollandse uitstraling. Je dak bedekken met riet is wel verreweg de duurste optie. Niet alleen het laten plaatsen, maar ook in het onderhoud.

Een carport met EPDM rubberfolie op het dak

Een tuinschuur met dakpanplaten

Een overkapping en tuinschuur met dakpannen

Een luxe bijgebouw met rieten kap

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOVEMBER 2022 – 93%

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOV. 2022 – 93%

Zelf tuin leren ontwerpen? Volg onze Thuiscursus Tuinontwerpen!

Slechts tijdelijk van
€89,95,- voor €29,95!

Bekijk het cursusaanbod
Bekijk het cursusaanbod

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

chris van rijn profiel v2

“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”

Chris van Rijn – Creatief Directeur

0031 (0)13 591 54 30
0031 (0)6 135 979 10

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021