Houtsoorten voor je overkapping, veranda, tuinhuis,
carport of pergola

Houtsoorten voor je overkapping, veranda, tuinhuis, carport of pergola

Misschien wel één van de meest essentiële keuzes die je moet maken als je een overkapping, verandatuinhuis, pergola of carport koopt, is welke houtsoort je neemt. Er valt nogal wat te kiezen en houtsoorten verschillen van elkaar in uitstraling, kwaliteit, levensduur en prijs. Zie jij door de bomen het bos niet meer (no pun intended, haha)? Dan maken wij je wegwijs in de wereld van hout! Wat kies jij?

Wil je vrijblijvend een goed advies ontvangen voor een buitenkeuken in jouw tuin? Neem dan contact met ons op.

Een voorbeeld van tuinaanleg door van Rijn tuinoplossingen

Populaire houtsoorten voor tuingebouwen

De trend van 2020: douglashout

Douglashout wordt verwerkt uit de douglasspar en is een perfecte houtsoort voor het bouwen van tuingebouwen. Het heeft namelijk veel positieve eigenschappen, zoals de sterkte, duurzaamheid en de veelzijdige toepassingen waarvoor het geschikt is. Door de grote groeisnelheid is douglashout ook nog eens relatief goedkoop. Vooral de laatste jaren is de vraag naar douglashout geëxplodeerd. De meeste houten tuingebouwen die wij maken, zijn dan ook vervaardigd uit deze houtsoort.

Uitstraling
Douglashout heeft een typische kleurschakering van rood-, oranje- en bruintinten in het kernhout en witte en gele tinten in het omliggende spinthout. Als je het zaagt, heeft het een vlammend patroon waarin deze kleuren en knoesten elkaar afwisselen. De grove nerf maakt het robuust.

Duurzaamheid
Deze houtsoort is bestempeld met duurzaamheidsklasse 3 van de 5. Hoe hoger de klasse, des te sneller houtrot optreedt bij buitengebruik. Klasse 3 houdt dus in dat douglas een matig-goede duurzame houtsoort is. Daar hoort een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar bij. Ter vergelijking, vuren en grenen vallen in klasse 5 en zullen dus onbehandeld veel minder lang meegaan. Een houtsoort die in klasse 1 valt is bijvoorbeeld azobé (een tropische hardhoutsoort). Europees eiken scoort met klasse 2-3 nét iets beter dan douglas.

Potdekselen
Planken van douglashout worden vaak gebruikt om wanden van tuingebouwen af te timmeren. Het meest gebeurt dat door te ‘potdekselen’. Daarbij valt een bovenliggende plank een klein beetje over de onderliggende plank heen. Het geeft een chique uitstraling, maar je moet ervan houden.

Geïmpregneerd vuren

Onbehandeld vurenhout is niet geschikt voor buitengebruik, het zal binnen enkele jaren gaan rotten. Echter, vuren wordt vaak ‘geïmpregneerd’: er wordt onder hoge druk een middel in het hout gespoten dat houtrot tegengaat. Daardoor heeft geïmpregneerd vuren ongeveer dezelfde levensduur als onbehandeld douglashout. Dit hout heeft een meer gladde afwerking en niet de vlammen en felle kleuren van douglashout. Vaak zijn planken van geïmpregneerd vuren uitgerust met messing en groef, zodat de planken verticaal als een soort kliklaminaat in elkaar vallen. Dit geeft een andere uitstraling dan potdekselen, wat we vaak doen met douglashout.

Douglas hout, populaire houtsoort, overkapping met tuinhuis zweeds rabat plat dak

Een overkapping met tuinhuis van douglashout

Carport geïmpregneerd vuren rabatdelen, veelgebruikte houtsoort

Een carport van geïmpregneerd vurenhout

Eiken

Eiken is een prachtige houtsoort die we vooral gebruiken in exclusievere houten tuingebouwen. Het is namelijk een prijzige houtsoort: de prijs ligt zo’n 2 tot 2,5 keer hoger dan van douglashout en geïmpregneerd vuren. Eiken geeft een oer-Hollandse en chique uitstraling, je ervaart echt de charme van hout. Dat is bijvoorbeeld prachtig in combinatie met een rieten kap, maar dan hebben we het echt over tuingebouwen in het hoogsegment. Deze houtsoort heeft een lange levensduur en hoeft daarvoor niet behandeld te worden. Toch is het te adviseren om eiken niet in de grond te verwerken, daar kan het toch nog vrij snel rotten. Je kunt eiken staanders op een poer plaatsen om dat op te lossen.

Hardhout

Er zal tal van hardhoutsoorten op de markt, vaak uit tropische gebieden. De uitstraling daarvan is dan ook vaak exotisch met donkere bruin- en roodtinten. Bij tropisch hardhout denken we al snel aan het illegaal kappen van oerbos, maar veel soorten zijn gelukkig verkrijgbaar met een FSC-keurmeurk. Je weet dan zeker dat je keuze voor hardhout verantwoord en duurzaam is. Hardhout wordt vaak gebruikt voor verwerking in de grond, bijvoorbeeld voor staanders. Maar je kunt er ook prachtige wanden met lattenbetimmering van maken bijvoorbeeld.

Exclusieve eiken overkapping poolhouse en eiken schuur, een luxe houtsoort

Een eiken poolhouse en eiken schuur

Een exclusieve hardhouten tuinschuur

Een tuinberging met hardhouten lattenbetimmering

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOVEMBER 2022 – 93%

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOV. 2022 – 93%

Zelf tuin leren ontwerpen? Volg onze Thuiscursus Tuinontwerpen!

Slechts tijdelijk van
€89,95,- voor €29,95!

Bekijk het cursusaanbod
Bekijk het cursusaanbod

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

chris van rijn profiel v2

“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”

Chris van Rijn – Creatief Directeur

0031 (0)13 591 54 30
0031 (0)6 135 979 10

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021