In welke maand laat je je tuin het beste aanleggen?

In welke maand laat je je tuin het beste aanleggen?

In welk seizoen laat jij je tuin aanleggen? In deze blog vertellen we je over de voordelen en nadelen van tuinaanleg in de winter en in de zomer. Als je de luxe hebt om te kiezen, helpen we je daar graag bij. Ben je gebonden aan een bepaalde periode of maand? Gebruik onze tips dan in je voordeel om de aanleg van je tuin zo gunstig mogelijk te laten verlopen.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Het ideale seizoen voor tuinaanleg: het najaar en de winter

De voordelen van werken in het plantseizoen

Een tuin aanleggen kan in principe jaarrond, behalve als het streng vriest. De bodem is dan bevroren en het is dan lastig om goed grondwerk te maken. Het spitten van grond en het vlakken van een zandbedding voor bestrating gaat dan bijvoorbeeld minder goed. Toch zijn het najaar en de winter een aantrekkelijke periode voor tuinaanleg.

Streng vriezen doet het namelijk al jaren nauwelijks en in deze periode zit je midden in het plantseizoen. Dat seizoen loopt ongeveer van oktober tot en met april, eigenlijk gelijk aan de periode dat er geen bladeren aan de bomen zitten. In het plantseizoen is beplanting het meest voorradig en beduidend goedkoper verkrijgbaar. Bovendien is de kans dat bomen en heesters (struiken) aanslaan in het najaar en in de winter een stuk groter dan buiten het plantseizoen. Zonder bladeren kan deze beplanting namelijk alle energie stoppen in het maken van wortels. Hoe sneller die wortels worden gevormd, des te kleiner de kans op uitdroging of ondervoeding. Vaste planten kunnen overigens jaarrond probleemloos worden gezet en zijn ook het hele jaar voorradig.

Profiteer van het laagseizoen

Een ander voordeel van tuinaanleg in het najaar of de winter is dat het voor tuinspecialisten dan laagseizoen is. Er is dan alle tijd om samen tot jouw droomtuin te komen. Het gros van de consument benadert namelijk pas een tuinbedrijf als de zon weer begint te schijnen in het voorjaar. Het is dan topdrukte en er is dan minder tijd om met jou te werken aan een doordacht plan. Bovendien betaal je de hoofdprijs in het voorjaar en de zomer, voor jou immers tien andere klanten! Tot slot is het fijn dat je tuin klaar is voordat het voorjaar aanbreekt. Je kan dan direct van de eerste zonnestralen genieten op jouw droomplek!

Een tuin die is aangelegd in het najaar

Een poolhouse, door ons gebouwd in de winter, waar de klant in het opvolgende voorjaar direct van kon genieten

Tuin aanleggen in de regen

Regen hoeft niet per sé een belemmering te zijn voor het laten aanleggen van je tuin. Zeker een enkele bui kan geen kwaad. Langdurige regen en grote hoeveelheden neerslag kunnen wel roet in het eten gooien. Grondwerk is lastig als de tuin een modderpoel is. Het lukt dan minder goed om de tuin vlak af te werken en de grond slaat dicht, waardoor planten en gazon minder goed groeien. Dit probleem is niet op alle ondergronden even groot. Een tuin op kleigrond maken in de regen is bijna onbegonnen werk, terwijl regen op zandgronden redelijk snel wegzakt. Is de bodem echt verzadigd door neerslag? Dan kan het een goede overweging zijn om de werkzaamheden stil te leggen en te wachten op beter weer. Het zal de detailafwerking van je tuin ten goede komen.

Een tuin op kleigrond maken met hevige regen is niet ideaal, maar het is ons gelukt voor deze klant in Strijen!

Een tuin op zandgrond maken met droog weer, het ging ons hier wat gemakkelijker af

Tuin laten aan leggen in de zomer (juni, juli en augustus)

Wil je toch je tuin in de zomer laten aanleggen? Bijvoorbeeld omdat je dan in je nieuwe woning trekt of omdat het gewoon beter uitkomt? Geen probleem hoor, het zal geen problemen opleveren. We adviseren je om wel goed na te denken over de beplanting. Kies je voor heesters en bomen, ga dan voor exemplaren in een pot (waar een wortelstel in gevormd is) of wacht met aanplanten tot het plantseizoen. Alle beplanting die je zet in de zomer, is gebaat bij langdurige sproeibeurten. Zonder meerdere keren per week flink water te geven, is de kans groot dat de beplanting het niet zal redden. Zeker bij pas gezette beplanting, waarbij nog geen wortels in de omliggende aarde zijn gevormd, ligt uitdroging door sterke zon en hoge temperaturen op de loer.

Buiten de uitdaging van het aanplanten is de zomer ook zeer geschikt voor het laten aanleggen van een tuin. Het regent dan over het algemeen weinig, wat het doen van grondwerk vergemakkelijkt en tevens het humeur van jouw tuinspecialist ten goede zal komen!

Dus, welke maand of periode voor tuinaanleg?

Zoals je ziet, heeft elke periode in het jaar voordelen en nadelen. Heb je de tijd? Kies dan de periode die het beste bij je past. Moet je tuin door omstandigheden nu eenmaal in een bepaalde maand worden aangelegd? Kijk dan met jouw specialist hoe je daar het beste mee kan dealen. Met een doordachte planning kom je een eind.

Douglas overkapping, veranda of tuinhuis met plat dak kiezen veel mensen

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOVEMBER 2022 – 93%

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOV. 2022 – 93%

Zelf tuin leren ontwerpen? Volg onze Thuiscursus Tuinontwerpen!

Slechts tijdelijk van
€89,95,- voor €29,95!

Bekijk het cursusaanbod
Bekijk het cursusaanbod

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

chris van rijn profiel v2

“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”

Chris van Rijn – Creatief Directeur

0031 (0)13 591 54 30
0031 (0)6 135 979 10

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021