Wat kost een overkapping, veranda of tuinhuis?

Wat kost een overkapping, veranda of tuinhuis?

Het aantal aanbieders van tuingebouwen is enorm. Daarmee is er ook een groot verschil in kwaliteit, levensduur en uitstraling van de producten en het serviceniveau van de aanbieders. Dat leidt uiteraard tot prijsverschillen. Je ontdekt in deze blog waar je met jouw wensen en portemonnee het beste jouw tuinhuis, overkapping, veranda of pergola kunt kopen.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Houten overkapping aan huis met pannendak en houten vlonder

Waar is de prijs van afhankelijk?

Zelf bouwen of uitbesteden aan een professional

Als je handig bent en jezelf wel een klusser of doe-het-zelver durft te noemen, kun je prima eigenhandig een mooi tuingebouw neerzetten. Toch zal dat niet de kwaliteit en uitstraling benaderen van een tuingebouw op maat van professioneel en gespecialiseerd bedrijf.

Standaard uit massaproductie of ambachtelijk maatwerk

Voldoet standaard kwaliteit en afwerking voor jou en heb je geen bijzondere wensen? Dan is een tuingebouw uit massaproductie wellicht een goede optie met de beste prijs/kwaliteit-verhouding voor je. Een tuingebouw op maat kost meer, maar dan krijg je wel precies wat jij wilt. De kwaliteit en het afwerkingsniveau daarvan is doorgaans ook hoger, waardoor de levensduur langer is en de uitstraling beter. Je proef als het ware de ambacht en de liefde voor hout.

De grootte van je tuin en de mate van luxe

In principe geldt dat je voor een grotere overkapping, veranda, tuinhuis of tuinschuur een groter budget nodig hebt dan voor een klein exemplaar. Er zijn simpelweg meer vierkante meters waarop gebouwd gaat worden. Echter, ook de gewenste luxe bepaalt de prijs van jouw project. Een groot tuingebouw met een sobere invulling kan goedkoper zijn dan een kleine variant die in overweldigende luxe is uitgevoerd.

Luxe in een tuingebouw zit ‘m voor veel mensen in het creëren van een extra leefruimte met hetzelfde comfort als in huis. De trend is om binnen en buiten te verbinden. We zien daarom steeds vaker duurder uitgevoerde tuingebouwen met een hoge esthetische waarde, kwalitatief goede materialen en een heleboel faciliteiten. Je project wordt daardoor snel duurder. Het is onze specialiteit om luxe tuingebouwen op maat te maken, volledig naar jouw wens. Maar moet het per sé? Nee hoor, we maken ook sobere tuingebouwen die gewoon goed van kwaliteit zijn.

Prijsniveau van materialen

Houtsoorten zijn er in verschillende prijsklassen. Douglas is op het moment erg populair en heeft een zeer goede prijs/kwaliteit-verhouding. Maar je kunt jouw tuingebouw ook laten uitvoeren in eiken of hardhout. Ook voor de vloer kun je keuzes maken in verschillende prijsklassen. Een terras van een simpele betontegel is veel goedkoper dan een terras van keramische tegels of een composiet vlonder. Naarmate je meer materialen uit het topsegment kiest, stijgt de prijs hard. Je krijgt wel waar voor je geld: een exclusieve en unieke look en feel. Je kunt je vast voorstellen dat de prijs echt flink omhoog schiet als je én een groot gebouw wilt laten zetten én voor dure materialen gaat.

Bouwkundige moeilijkheidsgraad en afwerking

Een overstek, een niet-plat dak, een schuine hoek: zomaar wat zaken die je tuingebouw duurder maken dan gemiddeld. Ook de mate van afwerking speelt een rol. Zaken als schoortjes tussen de staanders en het dak, dubbelwandige aftimmering en meerdere ramen en deuren maken de constructie complexer. Niet alleen zit er meer rekenwerk in, ook is er meer materiaal en arbeid nodig.

overkapping veranda laten maken

Vanzelfsprekend is deze veranda duurder dan de tuinschuur met overkapping op de volgende afbeelding

Een tuingebouw van gestapeld hout – matige kwaliteit

Bereikbaarheid

Is je tuin slecht bereikbaar met grote machines, omdat je bijvoorbeeld geen achterom hebt? Dan kan het zijn dat er veel met de hand moet gebeuren. Zeker als de ondergrond ook op de schop moet, gaat daar veel arbeid en tijd in zitten. Er kan dan namelijk minder efficiënt worden gewerkt. Een tuingebouw in een slecht bereikbare tuin kan tot 15% duurder uitvallen.

Aanpassingen aan de bestaande situatie

Als er op de plek van jouw toekomstige tuingebouw nog iets anders gesloopt moet worden of er is nog veel grondwerk nodig, dan zorgt dat voor bijkomende kosten. Vaak zijn dat kosten waar je uiteindelijk niks van terug ziet: je moet ze maken om te kunnen starten met je project. Een beetje vervelend, maar het is niet anders. Om kosten te besparen, doen sommige van onze klanten het voorbereidende werk zelf. Hou er wel rekening mee dat het zwaar werk is en dat je wellicht uren staat te zwoegen, terwijl het met onze machines een kleine moeite is.

Hoe duur zijn andere klanten bij ons uit?

Zoals je hebt gezien is de prijs afhankelijk van een heleboel factoren en keuzes die je kunt maken. Zo kan een klein en luxe tuingebouw met veel opties duurder uitvallen dan een groot exemplaar dat sober is uitgevoerd. Echter, vaak gaan luxe en grootte in één hand. Hoe groter iemand woont, des te groter en luxer vaak het tuingebouw. Iemand die groter woont heeft vaak ook meer te besteden. Niet per definitie, maar over het algemeen plaatsen wij de duurdere gebouwen bij vrijstaande villawoningen in het hoogsegment.

Om je een concreet idee te geven van de kosten, hebben we voor je op een rijtje gezet wat anderen gemiddeld bij ons besteden. We hebben de uitgaven voor je opgesplitst in 3 gradaties van luxe.

Fraaie tuingebouwen

✓ Netjes en eenvoudig
✓ Degelijke materialen uit het middensegment
✓ Vaak gekozen: schuurtje, pergola, simpele overkapping
✓ Populaire opties: simpele elektra en verlichting
✓ Gebruikelijke oppervlakte: 12 – 20 m²
✓ Gebruikelijk budget: €7.500,- tot €12.500,-

Luxe tuingebouwen – MEEST GEKOZEN

✓ Luxueus en hoge afwerkingsstandaard
✓ Duurzame materialen uit het hogere segment
✓ Vaak gekozen: luxe tuinhuis, overkapping, veranda of kapschuur
✓ Populaire opties: uitgebreide elektra en verlichting, heater
✓ Gebruikelijke oppervlakte: 20 – 40 m²
✓ Gebruikelijk budget: €12.500,- tot €30.000,-

Exclusieve tuingebouwen

✓ Exclusief, duurzaam en authentiek
✓ Exclusieve materialen uit het topsegment
✓ Vaak gekozen: eiken poolhouse of gastenverblijf
✓ Populaire opties: buitenkeuken, haard en luxe accessoires
✓ Gebruikelijke oppervlakte: > 40 m²
✓ Gebruikelijk budget: > €30.000,- (kan oplopen tot boven een ton)

Grote eiken houten overkapping met een breedte van 9 meter, een diepte van 4 meter en een hoogte van 3 meter

Een exclusieve eiken overkapping met luxe buitenkeuken (€€€)

Douglas overkapping, veranda of tuinhuis met plat dak kiezen veel mensen

Een luxe douglas overkapping met tuinschuur (€€)

Een douglas pergola met schaduwdoeken (€)

Een overkapping, veranda of tuinhuis fiscaal aftrekbaar?

Je wist vast al wel dat de rente van een lening voor de aanschaf en de verbetering van je woning fiscaal aftrekbaar is. Maar wist je dat dat ook geldt voor bepaalde zaken in je tuin? Renteaftrek is ook toegestaan voor het plaatsen van een tuingebouw. Het kan hierdoor interessant zijn om een lening af te sluiten voor de bouw van jouw tuingebouw.

Waar te koop en hoe maak je een keuze voor een aanbieder?

Het aantal plekken waar je een tuingebouw kunt kopen is enorm. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij webshops, bouwmarkten, houthandels, timmerbedrijven en de betere tuinspecialist, zoals wij. Waar je het beste kunt kopen, hangt af van je verwachtingen en budget. Een standaardformaat tuingebouw uit massaproductie met een gemiddelde levensduur kost minder dan een premium tuingebouw op maat. Ontdek in deze blog hoe jij de juiste aanbieder kiest.

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOVEMBER 2022 – 93%

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOV. 2022 – 93%

Zelf tuin leren ontwerpen? Volg onze Thuiscursus Tuinontwerpen!

Slechts tijdelijk van
€89,95,- voor €29,95!

Bekijk het cursusaanbod
Bekijk het cursusaanbod

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

chris van rijn profiel v2

“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”

Chris van Rijn – Creatief Directeur

0031 (0)13 591 54 30
0031 (0)6 135 979 10

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021