Het grondwerk bij je nieuwbouwtuin, afgraven of niet?

Je grondwerk bij je nieuwbouwtuin, afgraven of niet?

Wil je een tuin laten aanleggen bij jouw nieuwbouwwoning? Als je dat goed wilt doen, is één van de eerste stappen het grondwerk. In deze blog ontdek je waarom dat juist bij nieuwbouw zo belangrijk is en welke problemen er kunnen ontstaan als je bezuinigt op het bewerken van de grond.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Oplevering grond nieuwbouw tuin, afgraven of niet?

De grond rondom jouw nieuwbouwhuis is tijdens de bouw waarschijnlijk erg vast gereden door shovels, kranen en vrachtwagens. Zo’n dichtgeslagen laag is verre van ideaal. Planten en gazon kunnen daar niet goed op groeien en regenwater kan niet wegzakken, met wateroverlast tot gevolg. Vlak voor oplevering wordt vaak een laag losse grond aangebracht, om de tuin op het juiste peil van het ‘maaiveld’ op te leveren.

Dat lijkt een goede oplossing, maar het probleem van de dichte onderlaag blijft bestaan. Bovendien is het vaak niet de best bemeste en meest voedingsrijke grond die wordt gebruikt: die moet vooral goedkoop zijn in de massa. Ons advies is dan vaak ook om met de aannemer af te spreken om de aanvullende laag aarde achterwege te laten. Zeker als je van plan bent om veel bestrating in je tuin te leggen, is dat een goed idee. Bestrating wordt namelijk gemaakt op een ondergrond van zand in plaats van aarde.

Omspitten, weer ophogen met bemeste tuinaarde, frezen en compost aanbrengen

Om een goede tuin aan te kunnen leggen is grondwerk essentieel, goede grondverbetering is de basis. Vaak komt het er op neer dat de net aangebrachte grond weer moet worden afgegraven om de onderliggende laag te kunnen spitten met een kraan. Dat doen we vaak tot 60 cm diep, dus niet zomaar een klein laagje. Daarna is het aan te raden om goede teelaarde aan te brengen en die door de omgespitte bodem te frezen. Voor extra voedingswaarde en bodemleven waar planten en gras van kunnen profiteren, kun je tot slot nog een laagje compostgrond aanbrengen.

Eén van onze nieuwbouwtuinen, waarbij goed grondwerk is verricht

Onder de oprit bij deze nieuwbouw is gebroken puin gewerkt voor extra stevigheid

Wateroverlast en drainage

Zoals hiervoor geschetst is het losmaken van de ondergrond belangrijk voor het aanleggen van een tuin. Wateroverlast zal daardoor, eventueel samen met een aantal andere oplossingen, waarschijnlijk vanzelf verdwijnen. Eén van die oplossingen kan de aanleg van drainage zijn, een geperforeerde slang onder de grond die regenwater opvangt en afvoert op bijvoorbeeld het riool of een wadi. Wij zijn er zelf van overtuigd dat drainage vaak overbodig is, als de grond goed wordt bewerkt. Wat we bij grote hoeveelheden bestrating, zoals bijvoorbeeld een groot terras, wel vaak toepassen is een draingoot. Zo’n goot ligt aan de zijde van de bestrating waar het afschot naartoe helt. Water van de bestrating kan zo worden afgevangen en afgevoerd.

Met goed grondwerk komt de beplanting bij je nieuwbouwtuin prachtig tot leven

Ook het gazon bij jouw nieuwbouwhuis zal beter groeien door goed grondwerk

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOVEMBER 2022 – 93%

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOV. 2022 – 93%

Zelf tuin leren ontwerpen? Volg onze Thuiscursus Tuinontwerpen!

Slechts tijdelijk van
€89,95,- voor €29,95!

Bekijk het cursusaanbod
Bekijk het cursusaanbod

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

chris van rijn profiel v2

“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”

Chris van Rijn – Creatief Directeur

0031 (0)13 591 54 30
0031 (0)6 135 979 10

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021