Onkruid bestrijden met azijn

Onkruid bestrijden met azijn?

Heeft u ook zo’n last van onkruid tussen de voegen van uw bestrating? U bent niet alleen, onkruid en mos op tegels en stenen is een veelvoorkomende ergernis. Onkruid bestrijden met azijn lijkt een perfecte oplossing. Azijn is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en doodt onkruiden en mossen razendsnel. Maar is onkruid bestrijden met azijn wel zo verstandig? In deze blog leest u 5 redenen waarom u beter een alternatief kunt zoeken. We helpen ook een hardnekkig misverstand uit de wereld: is natuurazijn nu schadelijk of niet? U vindt het antwoord onderaan deze blog of u kunt het antwoord direct bekijken.

5 redenen waarom u beter geen azijn tegen onkruid kunt gebruiken

1. Tijdelijke werking
Als u azijn gebruikt om onkruid te bestrijden, ontkomt u niet aan periodieke herhaling. U zult uw bestrating vaak met azijn moeten behandelen, omdat het middel geen preventieve werking heeft. U kunt er dus geen onkruid mee voorkomen, u kunt er alleen bestaand onkruid mee doden.

2. Gebrekkige oplossing
Het gebruik van azijn tegen onkruid is een halfbakken oplossing. Het onkruid zal bruin worden en afsterven, maar de dode plantresten blijven zichtbaar op uw bestrating. Als u zich hieraan stoort, dient u deze resten alsnog met de hand te verwijderen. Bovendien vernietigt azijn alleen het bovengrondse deel van het onkruid, de wortel blijft zitten. De kans is groot dat uit de wortel nieuw onkruid ontstaat, tenzij u dermate vaak azijn op uw bestrating gebruikt dat de bodem verontreinigd raakt. U kunt dan beter direct het levende onkruid met de hand verwijderen, omdat u dan ook de wortel uit de bodem kunt trekken.

3. Watervervuiling en verontreinigd bodemleven
Door azijn op buitenoppervlakken te gebruiken, schaadt u ook de leefomgeving van nuttige insecten en van planten, hagen en bomen. Azijn vermengt daarnaast met het oppervlaktewater en grondwater en verspreidt zich daardoor over een veel grotere oppervlakte dan waar u het gebruikt. Een kleine hoeveelheid azijn op een kleine oppervlakte heeft zo al een behoorlijk negatieve invloed op de natuur. Trouwens, wist u dat het waterzuiveringsbedrijven, die u via belastingen bekostigt, miljoenen euro’s per jaar kost om verontreinigde middelen zoals azijn weer uit ons drinkwater te filteren?

4. Niet effectief tegen wortelonkruiden
De wortels van wortelonkruiden, zoals de paardenbloem, brandnetel, heermoes, akkerdistel, ridderzuring en biggenkruid, zijn zo sterk dat deze bestand zijn tegen het gebruik van azijn. De wortels gaan van deze onkruiden gaan als pijlen tot wel een meter diep de grond in. Het azijn dringt niet tot deze diepte door, dus u kunt het onkruid nooit volledig uitroeien.

5. Verbod door Rijksoverheid
Onkruid bestrijden met azijn is niet gewenst, dat onderschrijft ook onze overheid. De Rijksoverheid vindt het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen tegen onkruid. Azijn is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (nog) niet beoordeeld op schadelijke effecten op het milieu, maar wel al verboden voor deze toepassing. U riskeert een boete als u azijn tegen onkruid gebruikt. U leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Een hardnekkig misverstand: natuurazijn wel of niet schadelijk?

Azijnproducten zijn allerminst milieuvriendelijk als u ze gebruikt om onkruid te bestrijden. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is zelfs natuurazijn behoorlijk schadelijk voor het milieu. Met ‘natuur’ wordt aangegeven dat de vervaardiging op natuurlijke wijze heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld door gegiste producten te verzuren met bacteriën. Andere soorten azijn, zoals schoonmaakazijn, worden chemisch en synthetisch vervaardigd uit methanol en koolstofmonoxide. Hoe dan ook, alle soorten azijn zijn zuur en verontreinigen de natuur bij onkruidbestrijding. Dit geldt zowel bij verdund als onverdund gebruik.

Meer weten over langdurig onkruidvrije bestrating?
Last van onkruid? Wij lossen uw onkruidprobleem voor een lange tijd op.

Direct contact opnemen

Bellen: 0031 (0)13 591 54 30
Mailen: info@vanrijntuinoplossingen.nl

We stellen ons graag voor
Van Rijn Tuinoplossingen is een kleinschalig familiebedrijf uit Oisterwijk (regio Tilburg) dat uw tuinergernissen duurzaam oplost. Onze klanten bevinden zich vooral in Noord-Brabant, maar ook daarbuiten.

Uw bestrating langdurig onkruidvrij laten maken met 3 jaar garantie

Wilt u af zijn van periodieke onkruidbestrijding en jaarrond genieten van bestrating zonder onkruid? Bekijk onze oplossing!

Deze keramische tegels en koppelstones zijn door ons langdurig onkruidvrij gemaakt.
Deel dit met uw netwerk

2018-01-22T10:25:10+00:00