Blog – Tuingebouwen – Algemeen – Isoleren, verwarmen en koel houden 2020-03-03T12:23:20+00:00

Je overkapping, veranda of tuinhuis isoleren,
verwarmen en koel houden

Je overkapping, veranda of tuinhuis isoleren, verwarmen en koel houden

Twijfel je of je jouw tuinhuis, overkapping of veranda moet isoleren? Of wil je weten wat voor isolatiemogelijkheden er zijn? Je ontdekt het in deze blog. Verder vertellen we je hoe je je tuingebouw kunt verwarmen en koel kunt houden. Of het nu gaat om een overdekte verblijfsruimte in je tuin of een opbergplek voor tuinspullen, isoleren en verwarmen kan een goede optie zijn.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Een exclusieve hardhouten tuinschuur

Isoleren

Wel of niet isoleren, waarom?

Daken
Het isoleren van het dak is een goede manier om condensvorming tegen de onderkant van het dak te voorkomen en zo schimmels te weren. Zonder isolatie in het dak ontstaat er een koudebrug tussen de bovenkant en onderkant van het dak, waardoor condens kan ontstaan. Dat is vooral het geval op plekken waar geen tocht staat. Bij een afgesloten ruimte, zoals een tuinschuur, wordt daarom vaker voor dakisolatie gekozen dan bij een open constructie, zoals een overkapping of veranda. Echter, ook bij zo’n open constructie kan in de hoeken van het dak condens (en dus schimmel) ontstaan. Het tocht daar immers veel minder. Dakisolatie is daarom hoe dan ook de (kosten)overweging waard.

Wil je kiezen voor een lichtkoepel of lichtstraat in het dak? Dan kun je deze voor een hogere isolatiewaarde laten uitvoeren in dubbelwandig kunststof of HR++-glas.

Vloeren
Vloerisolatie is aangenaam als het een verblijfsruimte betreft. Het is een stuk behagelijker in jouw tuingebouw als er geen kou vanaf de vloer optrekt. Echter, het heeft eigenlijk alleen effect in een afgesloten ruimte. Je kunt je vast voorstellen dat vloerisolatie in een open overkapping waar het tocht weinig effect heeft.

Wanden
Ook het isoleren van wanden zorgt ervoor dat het behagelijker is in jouw overdekte verblijfsruimte in de tuin. Ook voor het opbergen van spullen in bijvoorbeeld een tuinschuur kan het gunstig zijn om de wanden te isoleren. Het zal daardoor droger worden, wat schimmel in bijvoorbeeld stoelkussens of je parasol voorkomt.

Hoe isoleren?

Je brengt de isolatie nooit in het zicht aan. Je stort bijvoorbeeld een betonvloer over je vloerisolatie. Of je werkt wandisolatie af met plaatmateriaal of een wand met planken, zoals aan de buitenzijde van je tuingebouw.

Welke isolatie?

Voor dakisolatie en vloerisolatie kun je het beste PIR-platen gebruiken. PIR is een schuimvormig isolatiemateriaal. Een bekende en goede fabrikant van deze platen is Kingspan. Voor wandisolatie kun je ook steenwol gebruiken, zoals in de bouw in buitenmuren ook veel wordt gedaan.

Verwarmen

Hoe verwarmen en welke verwarming / heater?

Isoleren zorgt er vooral voor dat jouw tuingebouw droog en schimmelvrij blijft en dat de kou eruit blijft. Dat is natuurlijk wat anders dan echt verwarmen. Dat kun je in combinatie met isoleren natuurlijk ook doen. Je kunt bijvoorbeeld een heater ophangen, op gas of elektriciteit. Je kunt ook een radiator ophangen die is aangesloten op de centrale verwarming. Of je werkt met vloerverwarming.
Koel houden

Isolatie houdt in de wintermaanden niet alleen de kou uit je tuingebouw. In de zomermaanden werkt isolatie andersom: het zorgt ervoor dat het lekker koel blijft. Dat is bijvoorbeeld prettig als je op een warme zomerdag toch een aangename temperatuur in je overkapping, veranda of tuinhuis wilt ervaren.

Ventileren

Ventileren is eigenlijk alleen nodig in afgesloten ruimtes, zoals in een tuinschuur. Daar staat geen trek en kan dus condens vormen, waardoor schimmel ontstaat. Door de ruimte te laten luchten, trekt het vocht weg. Dit werkt nog beter in combinatie met het verwarmen van de ruimte, waardoor het er überhaupt minder vochtig is.

Een exclusieve hardhouten tuinschuur

In voorjaar 2020 direct genieten? Het is erg druk! We plannen u graag in, dus wees er op tijd bij!

ONZE BEZETTING TOT APRIL 2020 – 85%

In voorjaar 2020 direct genieten? Het is erg druk! We plannen u graag in, dus wees er op tijd bij!

ONZE BEZETTING TOT APRIL 2020 – 85%

Ontvang vrijblijvend advies!

“Oriënteer je je nog? Ik hoor graag je twijfels en help je verder op weg. Zullen we bellen of Whatsappen? Het is gratis en vrijblijvend!”

Ellen van Rijn – Klantenhelper

0031 (0)13 591 54 30

0031 (0)6 163 051 84

Stel direct je vraag via Whatsapp

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

“Heb je concrete plannen voor jouw tuinproject? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik kom graag bij je langs.”

Sisco van Rijn – Directeur en Tuinexpert

0031 (0)6 338 145 92

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 11067607

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in oktober 2017 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACYVERKLARING | DISCLAIMER | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2020

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 11067607

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACYVERKLARING | DISCLAIMER | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2020