Waar koop je een overkapping, veranda, tuinhuis of pergola?

Waar koop je een overkapping, veranda, tuinhuis of pergola?

Het aantal aanbieders van tuingebouwen is enorm. Daarmee is er ook een groot verschil in kwaliteit, levensduur en uitstraling van de producten en het serviceniveau van de aanbieders. Dat leidt uiteraard tot prijsverschillen. Je ontdekt in deze blog waar je met jouw wensen en portemonnee het beste jouw tuinhuis, overkapping, veranda of pergola kunt kopen.

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Houten overkapping aan huis met pannendak en houten vlonder

Een overkapping, veranda, pergola of tuinhuis kopen, hier moet je op letten

Stapelhout

Veel tuingebouwen worden gemaakt met stapelhout. Daarmee bedoelen we dat de stevigheid van de constructie ontstaat door de planken om en om in elkaar te stapelen. Niet alleen is dat een goedkope en matige bouwmethode. Ook de kopse kanten van de gezaagde planken worden zo blootgesteld aan weersinvloeden, omdat ze uitsteken. Daardoor treedt relatief snel houtrot op. Ook de planken dicht bij de grond rotten snel, omdat deze vaak vochtig worden door oppervlaktewater.

Houten frame als binnenwerk

Als je wilt gaan voor goede kwaliteit en een lange levensduur, kies dan voor een tuingebouw met een houten frame waar de wanden en het dak op zijn bevestigd. Dat is veel degelijker dan een blokhut van stapelhout. Let erop dat het houten frame wordt uitgerust met hardhouten onderliggers. Die kunnen veel beter tegen vocht van oppervlaktewater en verlengen de levensduur van de gehele constructie aanzienlijk.

Een houten frame als binnenwerk – zeer degelijk

Een tuingebouw van gestapeld hout – matige kwaliteit

Het gebruik van hardhout in de grond

Wil je een staander voor bijvoorbeeld je overkapping of pergola maken die de grond in gaat? Gebruik dan een hardhouten paal of een paal van een andere houtsoort die is verlijmd op hardhout. Hardhout rot veel minder snel in de grond. Zo gaat de paal in zijn geheel dus veel langer mee. Laat het hardhouten deel minstens 15 cm boven de grond uitsteken. Je kunt er ook voor kiezen om een betonpoer in de grond te verwerken en je staanders daar een stukje boven de grond op te laten rusten. Deze komen dan niet in direct contact met oppervlaktewater of de ondergrond en hoeven dan niet (deels) in hardhout te worden uitgevoerd. Als de aanbieder die jij op het oog hebt geen rekening houdt met deze zaken, kun je je vraagtekens zetten bij zijn kwaliteitsstandaard.

Een pergola met douglas staanders verlijmd op een hardhouten paal

Een pergola met volledig hardhouten staanders

Een carport op betonpoeren

Waar te koop en hoe maak je een keuze voor een aanbieder?

Vele aanbieders en verschillen in kwaliteit en uitstraling

Het aantal plekken waar je een tuingebouw kunt kopen is enorm. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij webshops, bouwmarkten, houthandels, timmerbedrijven en de betere tuinspecialist, zoals wij. Waar je het beste kunt kopen, hangt af van je verwachtingen en budget. Zoals je zult begrijpen, kost een standaardformaat tuingebouw uit massaproductie met een gemiddelde levensduur minder dan een premium tuingebouw op maat. Als gemiddelde kwaliteit voor jou volstaat of het beste bij jouw portemonnee past, doe je er goed aan om daarvoor te gaan.

Wil je écht iets bijzonders dat helemaal op jouw wensen is afgesteld? Heb je een schuine hoek in je perceel waar je het gebouw op wilt laten aansluiten? Moet het gebouw een lust voor het oog en een ware eyecatcher in je tuin worden? Of moet het gewoon in topconditie blijven voor lange tijd? Dan adviseren wij je om in betere (en uiteraard duurdere) kwaliteit te investeren. Heb je onze premium tuingebouwen al gezien?

Bouwpakket of levering inclusief montage?

Bij veel leveranciers die tuingebouwen uit massaproductie leveren, krijgt u een bouwpakket dat je zelf in elkaar moet zetten. Soms krijg je zelfs gewoon een pallet met planken waar je, als je technisch bent en de instructies volgt, een tuingebouw uit zou kunnen maken. De planken moet je dan zelf op maat zagen. Soms kun je bij aanbieders van bouwpakketten een montageservice afnemen, maar wat je koopt blijft bouwpakket-kwaliteit.

Als je een overkapping, veranda, tuinhuis of pergola op maat koopt, wordt die ter plekke op locatie ambachtelijk voor je vervaardigd door professionals. En dat zie je terug in het afwerkingsniveau. Dat hoeft niet eens duurder te zijn dan een bouwpakket met montageservice. Voor bouwpakketten betaal je namelijk relatief veel geld.

Goede service en garantie

Niet alleen de kwaliteit en uitstraling van het tuingebouw zijn van belang in je keuze. Net zo belangrijk is de klik die je met een leverancier voelt en zijn servicelevel en garantievoorwaarden. Wat je eigenlijk wilt, is dat de leverancier een probleem hoe dan ook voor je oplost. Ook als de koop inmiddels een paar jaar geleden is gedaan. Van zulke fijne service en garantie kun je eigenlijk alleen gebruik maken als je een gebouw op maat laat maken en daarvoor een aanbieder zoekt die jouw tevredenheid op de lange termijn belangrijk vindt. We vertellen je graag over onze visie op service en garantie.

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOVEMBER 2022 – 93%

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOV. 2022 – 93%

Zelf tuin leren ontwerpen? Volg onze Thuiscursus Tuinontwerpen!

Slechts tijdelijk van
€89,95,- voor €29,95!

Bekijk het cursusaanbod
Bekijk het cursusaanbod

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

chris van rijn profiel v2

“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”

Chris van Rijn – Creatief Directeur

0031 (0)13 591 54 30
0031 (0)6 135 979 10

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021