Waarom composiet vlonders zo populair zijn

Waarom composiet vlonders zo populair zijn

In deze blog ontdek je wat een composiet vlonder is en wat de voordelen zijn ten opzichte van een houten vlonder. Met composiet ervaar je het beste van twee werelden: de natuurlijke look van hout en de producteigenschappen van kunststof. Ontdek snel of het bij je past!

Wil je een vrijblijvend advies of heb je concrete plannen waar we je bij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Tuinaanleg kleine tuin

Composiet vlonderplanken – het beste van hout en kunststof

Wat is composiet?

Traditioneel worden vlonders van (hard)hout gemaakt, maar dat kent een aantal nadelen waar je later in deze blog over leest. Kunststof kent deze nadelen niet, maar ziet er over het algemeen niet heel natuurlijk uit. Als je het beste van beiden zoekt, biedt een composiet vlonder uitkomst. Composiet is een materiaal dat bestaat uit een menging van houtvezels en kunststofvezels. Die worden gebonden door een epoxylijm en zo in een mal tot vlonderplanken gevormd. Composiet benadert de natuurlijke uitstraling van hout een stuk meer dan kunststof. De duurdere varianten zijn nauwelijks van hout te onderscheiden. En toch profiteer je van de voordelen van kunststof.

Planken met holle profielen versus massieve planken

De goedkopere merken werken met ‘holle’ planken, dat zijn eigenlijk meer profielen. Sinds de introductie van composiet een aantal jaar geleden, is bekend geworden dat deze planken kunnen scheuren en krom trekken door extreem warm en koud weer. Zulke extreme weersomstandigheden hebben we zelden in Nederland, maar ze komen voor. Daarom bieden de betere merken massieve planken aan, waar je die problemen mee kunt voorkomen.

Composiet vlonders ogen strak en exclusief

Een composiet vlonder als luxe loungeterras

tuin onderhoudsvriendelijk

Een composiet vlonder als terras onder je overkapping

Een verhoogde composiet vlonder als luxe looppad in je tuin

Waarom kiezen voor een composiet vlonder?

Onderhoudsarm

Een vlonder van composiet vergt veel minder onderhoud dan een vlonder van hardhout of bamboe. Je hoeft de composiet vlonderplanken niet te schuren, te impregneren of te beitsen voor het behoud op de lange termijn. En reinigen met hoge waterdruk is toegestaan. In tegenstelling tot houtsoorten komen er bij composiet geen vezels los als je gebruik maakt van de hogedrukreiniger. Je vlonder gaat dus niet ‘pluizen’.

Duurzaam

Als je kiest voor een goede kwaliteit composiet, waar het aandeel kunststof ruim voldoende is, heb je geen last van het kromtrekken, werken of scheuren van de vlonderdelen. Ook het rotten van het materiaal gaat een stuk trager dan bij de meeste houtsoorten. Houtsoorten zullen ook vergrijzen: een houten vlonder is binnen een paar jaar dof en grauw tenzij je met beits aan de slag gaat. Composiet daarentegen is ‘kleurecht’, wat wil zeggen dat de kleur nauwelijks verandert door zonlicht. Een composiet vlonder is dus duurzaam, je kunt er jaren van genieten.

Kindvriendelijk: minimaal valgevaar en splintervrij

In tegenstelling tot bijvoorbeeld vlonderplanken van hardhout wordt composiet niet glad bij regenval. De stroeve structuur van het materiaal voorkomt uitglijden bij nat weer. Ideaal als je veiligheid belangrijk vindt en valgevaar wilt minimaliseren, bijvoorbeeld omdat je kleine kinderen hebt. Een vlonderplank van composiet is ook splintervrij, anders dan bij hardhout of bamboe. Je kunt je kinderen daarom met een gerust hart met blote voeten laten kruipen of spelen op de vlonder.

Eenvoudige montage en luxe uitstraling

Een composiet vlonder wordt ‘blind’ geschroefd op een geraamte van latten. De vlonderplanken worden dus niet rechtstreeks met schroeven op het geraamte vastgezet. Hiervoor worden clips gebruikt die tussen de vlonderplanken op de lattenbodem zijn geschroefd. De vlonderplanken worden als het ware tussen deze clips geklikt, wat zorgt voor een optisch schroefloze vlonder. Deze eenvoudige methode geeft een luxe en strakke uitstraling aan je vlonder.

Ruime kleurkeuze

Composiet vlonderplanken zijn in tal van tinten verkrijgbaar. Antraciet wint in populariteit, omdat het goed past bij de strakke en moderne stijl die nu in trek is. De ruime kleurkeuze is uniek, bij houtsoorten kun je vaak alleen kiezen uit tinten waarin het hout van nature groeit.

Een houten vlonder

Wij zijn fan van composiet vlonders, maar uiteraard is er ook veel te zeggen voor een houten vlonder. Wil je weten welke houtsoort je dan het beste kunt kiezen? Lees dan onze blog over houtsoorten voor vlonders.

Composiet vlonderplanken worden ‘blind’ geschroefd 

Een composiet vlonder is zeer onderhoudsarm

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOVEMBER 2022 – 93%

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOV. 2022 – 93%

Zelf tuin leren ontwerpen? Volg onze Thuiscursus Tuinontwerpen!

Slechts tijdelijk van
€89,95,- voor €29,95!

Bekijk het cursusaanbod
Bekijk het cursusaanbod

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

chris van rijn profiel v2

“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”

Chris van Rijn – Creatief Directeur

0031 (0)13 591 54 30
0031 (0)6 135 979 10

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021