Welke vloer in je overkapping, veranda of tuinhuis plaatsen?

Welke vloer in je overkapping, veranda of tuinhuis plaatsen?

Als je je overkapping, veranda of tuinhuis niet over een bestaand terras plaatst, kun je de ondergrond en vloer zelf kiezen. We vertellen je in deze blog over uiteenlopende mogelijkheden. Je ontdekt de opties van bestrating, zoals tegels en stenen of een combinatie daarvan. Ook lees je over een vlonder, bijvoorbeeld van composiet vlonderplanken, die je als vloer in je overkapping kunt leggen. 

Wil je vrijblijvend een goed advies ontvangen voor de ondergrond en vloer van jouw tuingebouw? Neem dan contact met ons op.

Een voorbeeld van tuinaanleg door van Rijn tuinoplossingen

Bestrating in je overkapping, veranda of tuinhuis – tegels als ondergrond

Tegels met een mozaïekpatroon

Er zijn tegenwoordig prachtige tegels met een mozaïekbedrukking te koop. Je moet ervan houden, maar het trekt wel de aandacht naar je overkapping en accentueert het meubilair en de accessoires. Zo kun je van jouw overkapping een ware eyecatcher in de tuin maken.

Tegels met een houtlook

Wil je het gevoel van een veranda met houten vlonder, maar toch kiezen voor een tegelvoer? Kies dan voor tegels met een houtmotief. Best smaakgevoelig en gedurfd, want de meeste mensen kiezen voor een neutrale effen tegel. Maar het draagt wel bij aan sfeer en een luxe uitstraling.

Keramisch terras met houtlook onder een overkapping

Tegels in een tapijtpatroon

In huis vinden we in de zithoek vaak een tapijt onder de salontafel of andere meubels. Er zijn ook buitentapijten te koop, die weersbestendig zijn. Je kunt ook de sfeer van een tapijt nabootsen met het legpatroon van je tegels. Door de buitenste rand van de bestrating onder je overkapping neutraal te houden en in het midden in een vlak uit te pakken met een opvallende tegel, ontstaat een tapijtpatroon. Dat geeft een luxe en unieke uitstraling aan je overkapping.

Dezelfde tegels als elders

Als je op een andere plek in de tuin ook tegels hebt, bijvoorbeeld op een ander terras, kun je die ook in je overkapping gebruiken. Zo creëer je eenheid en rust. Bij hele grote oppervlakken kan het wel wat saai zijn om overal dezelfde tegel te gebruiken. Durf te variëren en te accentueren!

Verschillende tegelmaten en legpatronen

Grote tegels winnen al jaren aan populariteit. De meest gekozen vorm is vierkant, met een maat van 60 x 60 cm. Veel fabrikanten voeren deze tegels ook uit in de maat 60 x 30 cm, een rechthoekige variant. Daarmee kun je de lengte- of breedtewerking van je tuin beïnvloeden. Rechthoekige tegels worden doorgaans in halfsteens verband gelegd. Dat betekent dat om de rij de tegels een halve tegelmaat verspringen. Dit zorgt voor een speels effect. Je kunt ook nog kiezen voor wildverband, waarbij je tegels van verschillende formaten in een bepaald patroon legt.

60 x 60 cm keramische tegels met draingoot voor hemelwaterafvoer

60 x 30 cm betontegels in halfsteens verband

Bestrating in je overkapping, veranda of tuinhuis – stenen als ondergrond

Grote tegels zijn erg populair de laatste jaren, maar daarom zien veel tuinen er ook bijna hetzelfde uit. Wil je wat anders dan de rest? Dan zou je voor steentjes als bestrating in je overkapping kunnen kiezen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een betonsteentje of een hardgebakken kleiklinker. Zo’n klinker kun je kiezen in een strak uiterlijk of juist een oud-Hollandse look.

Douglas hout, populaire houtsoort, overkapping met tuinhuis zweeds rabat plat dak

Strakke nieuw gebakken kleiklinkers in een overkapping in Tilburg

Strakke nieuw gebakken kleiklinkers in een overkapping in Vlijmen

Tegels en stenen combineren

We zijn zelf erg fan van het combineren van tegels en steentjes. Het geeft een super chique uitstraling en je kunt zo bijvoorbeeld een moderne en strakke stijl combineren met landelijk en klassiek. Het is wel relatief duur om zoiets te laten maken, het is erg arbeidsintensief. Maar dan heb je wel een prachtig en ambachtelijk terras in je overkapping!

Deze combinatie van oud gebakken Hollandse klinkers met strakke betontegels kun je ook in je overkapping maken

En ook deze combinatie van strakke betonklinkers met tegels in een contrasterende kleur is chique

De Verandalook: een vlonder als ondergrond

Een overkapping en veranda, is dat hetzelfde?

De termen ‘overkapping’ en ‘veranda’ worden door de consument en aanbieders vaak door elkaar gebruikt. Naar ons idee is een veranda een overkapping met een (verhoogde) houten vlonder en een typerend houten hekwerk tussen de staanders. Dat concept is vrij traditioneel, maar kun je moderniseren.

Vlonders van composiet, hardhout en eiken

Steeds vaker maken wij composiet vlonders in plaats van houten vlonders. Vlonderplanken van composiet worden samengesteld uit epoxylijm met geperste houtvezels en kunststofvezels. Daardoor heeft het grotendeels de gunstige eigenschappen van kunststof, maar ook een realistische houtlook. Composiet wordt ten opzichte van hout minder glad bij regen en door groene aanslag. Ook beschadigt het niet als je het reinigt met een hogedrukspuit. Bovendien worden composiet planken vaak ‘blind’ geschroefd. De planken worden met tussenliggende clips op een hardhouten geraamte vastgemaakt. Zo zitten er geen schroeven in het zicht. Tot slot zal composiet minder snel verkleuren door zonlicht dan hout.

Wil je voor echt hout gaan? Dan zijn er bijvoorbeeld prachtige hardhoutsoorten die je kunt gebruiken, maar eiken kan bijvoorbeeld ook. De vlonder ligt immers overkapt, dus een deel van de nadelen van hout zul je nauwelijks ervaren.

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit!
Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOVEMBER 2022 – 93%

Direct in het voorjaar van 2023 genieten van je tuin? Besteed je tuinproject dan nu uit! Door de huidige situatie is het extra druk, maar we plannen je graag deze winter in.

ZO VOL ZITTEN WE T/M NOV. 2022 – 93%

Zelf tuin leren ontwerpen? Volg onze Thuiscursus Tuinontwerpen!

Slechts tijdelijk van
€89,95,- voor €29,95!

Bekijk het cursusaanbod
Bekijk het cursusaanbod

Plan nu jouw Tuin Quickscan!

chris van rijn profiel v2

“Heb je concrete plannen om jouw tuinproject uit te besteden? Plan vandaag nog een vrijblijvende Tuin Quickscan in! Ik help je graag verder.”

Chris van Rijn – Creatief Directeur

0031 (0)13 591 54 30
0031 (0)6 135 979 10

Nu plannen
Nu plannen
Gratis Tuin Quickscan
Meer over ons
Onze blog
Contact

Van Rijn Tuinoplossingen

Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar

Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio

Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

Hoe anderen ons beoordelen

“Erg tevreden over de deskundigheid van Van Rijn Tuinoplossingen, zoals m’n eerste indruk me al ingaf. Een aanrader, tot in de puntjes verzorgd.”

“Een prettig proces met prettige mensen over de vloer en een prachtig eindresultaat. We kunnen Sisco, Chris en Ellen van harte aanbevelen!”

“Goed advies gekregen nadat de heer Van Rijn bij mij thuis is langs geweest. Zeer vriendelijke mensen en erg behulpzaam en een mooi en prachtig resultaat waar ik voor heel lang plezier van heb!”

“Wij hebben in juni 2020 de tuin laten aanleggen. Zeer goed advies gekregen, we wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en dat is heel goed gelukt. In de zomer zitten we elke avond buiten om te eten in onze nieuwe tuin. We krijgen nog steeds complimenten, bedankt!”

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021

Van Rijn Tuinoplossingen
Oliviersweg 4
5061 PL Oisterwijk – Nederland
info@vanrijntuinoplossingen.nl
0031 (0)13 591 54 30
KvK-nummer: 76667677

Telefonisch bereikbaar
Ma – Vr 08:00 – 22.00 uur
Za 09:00 – 20.00 uur
Zo Gesloten

Werkregio
Noord-Brabant
Gelderland
Utrecht
Zuid-Holland
Vlaanderen
Andere provincies

ALGEMENE VOORWAARDEN | VAN RIJN TUINOPLOSSINGEN – 2021