De voordelen en nadelen van een zwemvijver

Wat zijn de voordelen en nadelen van een zwemvijver?

De combinatie van een natuurlijke uitstraling van een vijver en de luxe en het zwemplezier van een zwembad. Dat is waar u van geniet als u kiest voor een zwemvijver. Met de juiste waterplanten heeft u een natuurlijk zuiveringssysteem. En over en weer vliegen prachtige libellen. In het zwemgedeelte heeft u geen last van flora en fauna, u heeft genoeg ruimte voor een frisse duik. Het is alsof u zwemt in een helder meer in de vrije natuur, maar dan in uw eigen achtertuin.

Wat zijn de voordelen?

Misschien wel het grootste voordeel is dat een zwemvijver het hele jaar functioneel is. In de zomer een natuurlijk zwemplas, in de winter een prettiger uitzicht dan een zwembad met afdekzeil. Een zwemvijver kan in tegenstelling tot een zwembad zowel als strakke en moderne bak als in een natuurlijke vorm worden aangelegd. U kunt de vorm dus aanpassen op uw smaak en woonstijl. Met kleine kinderen zou u kunnen kiezen voor een ondiep gedeelte. De zwemvijver wordt op biologische wijze met waterplanten gefilterd. Dat maakt het gebruik van chloor en andere chemische middelen overbodig. Een zwemvijver is dus vriendelijk voor mens en natuur. Tot slot is een zwemvijver ook onderhoudsvriendelijker dan een zwembad. Geen tegels die los kunnen raken, geen schilderwerk en geen dure filterinstallaties.

De voordelen op een rijtje

  • De perfecte combinatie tussen zwemplezier en natuurschoon
  • Jaarrond functioneel
  • Vormgeving geheel aan te passen op uw smaak en wensen
  • Milieuvriendelijk door chemievrije en biologische filtering
  • Simpel onderhoud

Zijn er ook nadelen?

Het water van de zwemvijver is niet bacterievrij zoals in een zwembad. Hierdoor kan algenvorming ontstaan. Wel is de algenvorming met de juiste natuurlijke filter grotendeels tegen te gaan. Een ander nadeel kan zijn dat u uw zwemvijver moet delen met kikkers en waterinsecten. Voor de één het meest ideale beeld van ontspanning, voor de ander wellicht geen prettig idee. Gelukkig vertoeven de waterdieren veelal bij de waterplanten en zullen ze niet zo snel in het zwemgedeelte komen. Een ander nadeel is dat een deel van de zwemvijver moet worden ingericht voor natuurlijke filtering. Bij zwembaden is de filterinstallatie vaak ondergronds verwerkt. De zwemvijver neemt bij een bepaald gewenst zwemoppervlak vaak meer ruimte in dan een zwembad. Echter, juist dat geeft de natuurlijke look en creëert de typische sfeer van de zwemvijver.

De nadelen op een rijtje

  • Mogelijke algenvorming (alhoewel goed te reduceren)
  • U deelt uw zwemvijver wellicht met kikkers en insecten (creëert anderzijds wel de juiste sfeer)
  • Naast het zwemoppervlak moet ruimte worden gereserveerd voor de natuurlijke filtering

Wilt u advies over zwemvijvers of een zwemvijver laten aanleggen? Wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken op 0031 (0)13 591 54 30 of info@vanrijntuinoplossingen.nl

Gratis digitale brochure aanvragen
U ontvangt de brochure over een zwemvijver laten aanleggen en tuinaanleg via e-mail.

Direct contact opnemen

Bellen: 0031 (0)13 591 54 30
Mailen: info@vanrijntuinoplossingen.nl
Deel dit met uw netwerk

2018-01-22T10:24:19+00:00